deger_kaybi

Değer Kaybı Konusunda Hizmet

Değer Kaybı
Bir trafik kazası sonucu hasar gören araçlar, eskisini aratmayacak şekilde tamir edilseler bile TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak geçer. Bu durum da aracın değer kaybı yaşamasına sebep olur. O halde, değer kaybının tam olarak ne demek olduğunu ve bir trafik kazası sonrası oluşan maddi kaybı nasıl en aza indirebileceğinizi anlatalım. Araç değer kaybı hesaplama ve değer kaybı nasıl alınır sorularının cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsin.

Araç Değer Kaybı Nedir, Nasıl Olur?
Meydana gelen bir kaza sonucunda hasar alan araçta yapılan onarım, parça değişimi gibi işlemler nedeniyle aracın 2. el piyasasındaki değerinin düşmesine araç değer kaybı veya hasar değer kaybı
denir. Yani bir bakıma aracın orijinalliğinin azalarak piyasadaki değerinin düşmesi anlamına gelir. Kaza sonrası hasar alan aracın değer kaybını basit bir şekilde anlatalım: Aynı marka ve modelde,
diğer özelliklerinin de birbirine yakın olduğu iki araç düşünelim. Bu araçlardan biri kaza yapmış, bu kaza kayıtlara geçmiş ve ardından bir motor parçası değiştirilmiş olsun. Araca yeni takılan parça orijinal olsa bile birçok kişi kaza yapmamış ve tamir görmemiş aracı satın alma eğiliminde olur. Bu yüzden hasar gören ve parçası onarılan ya da değiştirilen bir araç 2. el piyasasında değer kaybeder. Üstelik kusursuz olduğun bir kazada hasar masrafların ödense bile aracın değer kaybeder. Böyle bir durumda mağduriyetin engellenmesi için de değer kaybının karşılanması gerekir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır, Başvurusu Nasıl Yapılır? Araç değer kaybı başvurusu için birden fazla yol izleyebilirsin.

  • Sigorta Tahkim Komisyonu başvurusu ile
  • İcra takibi ile
  • Asliye ticaret mahkemeleride dava yolu ile

Değer Kaybını Kim Karşılar?
Kazada tam kusurlu ya da diğer tarafa nazaran daha fazla kusurlu taraf kimse, araç değer kaybını karşılayacak taraf da odur. Yani eğer kazada kusur oranın daha azsa veya hiç kusurun yoksa
aracının değer kaybını, haklılığın oranında karşı taraf karşılar.
Araç Değer Kaybını Kasko Karşılar mı?
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin. Kasko ve araç değer kaybı ilişkisi en baştan belirlenmelidir. Genellikle kasko poliçeleri, onarım
nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer verir. Hatalı tarafın kasko poliçesinde değer kaybı teminatı yer alıyorsa poliçenin düzenlendiği sigorta şirketi, zararı karşılar. Poliçede böyle bir madde yoksa kasko, değer kaybını karşılamaz.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Değer kaybı hesaplama işleminde aracın hasarı araştırılırken her parçanın veya her işlemin etkisi aynı olmayabilir. Bu noktalardan bazıları şunlardır:

  • Aracın kaza nedeniyle boya işlemi gören bir araç parçasının, tekrar bir kaza geçirmesi durumunda yeniden değer kaybı oluşmaz. Ancak hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir.
  • Araçların mekanik motor aksamı ve plastik aksamı gibi bölümlerinde oluşan zarar ve yapılan onarım işlemleri, işlemin büyüklüğüne göre aracın değer kaybı hesaplamasında en önemli unsurlar olmayabilir. Fakat aracın kaportasında gerçekleşen bir hasar, değer kaybı hesaplamasında önemli olabilir.

Buna benzer çok fazla ayrıntı olması sebebiyle araç değer kaybı hesaplama 2022 güncel bilgileri için bir ekspere başvuruda bulunmanı ve işlemleri yetkili birimlerle yürütmeni öneririz.
Değer Kaybı Davalarında Zaman Aşımı Ne Kadardır?
Davanın, araç değer kaybına ilişkin dilekçe ile kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde açılması gerekir. Yani değer kaybı davalarında zaman aşımı süresi 2 yıldır. Bu süre geçerse dava
açma hakkı ortadan kalkar.